Taierea motului si ruperea turtei, obiceiuri pagane dar respectate in traditia populara

Considerat de catre parinti si nasi unul din cele mai importante evenimente din viata copilului dupa Botez, obiceiul taierii motului nu are nicio valoare religioasa, ci este un simplu motiv de petrecere alaturi de familie si prietenii apropiati. Mai mult de atat, Biserica Ortodoxă Româna, desi accepta, condamna aceste ritualuri contrare invataturii crestine sub aspectul punerii copilului sub semnul superstitiei.

Cu toate acestea, taierea motului si ruperea turtei sunt raspandite in toate colturile tarii si au un loc de cinste in traditiile si datinile romanesti. Unii preoti cred ca aceste obiceiuri sunt in legatura cu ursitoarele din legendele populare si vin ca o continuare a Botezului, a momentului in care preotul taie parul copilasului in semnul crucii.

Pe langa emotiile pe care le starneste acest moment, obiceiul consta in esenta intr-o festivitate dedicata taierii unei suvite din parul copilului, urmata de ruperea unei turte deasupra capului acestuia si de alegerea unor obiecte puse intr-o tavita, obiecte ce au rolul de a “dezvalui” destinul copilului si a marca “maturizarea” si trecerea intr-o noua etapa a vietii.

Ritualurile taierii motului si ruperii turtei pastrate si practicate in prezent

Fotograf Nunta Bucuresti, foto taierea-motului-ruperea-turtei

Ruperea Turtei

In ultima vreme nu se mai face distinctie intre taierea motului la baieti si ruperea turtei la fete deoarece, indiferent de sexul copilului, in cadrul evenimentului se practica ambele ritualuri. In functie de zona traditiile pot avea variatii pe aceeasi tema dar, un lucru este sigur: atat parintii cat si nasii respecta cu sfintenie acest obicei.

De regula obiceiul se organizeaza la implinirea varstei de un an, chiar de ziua copilului sau de onomastica. Datorita faptului ca nu este un ritual religios si nu implica prezenta unui preot, parintii si nasii cad de comun acord, acestia din urma avand obligatia de a-l imbraca pe finut cu haine noi, primind in schimb colacii si cadouri de la parinti.

Daca sarbatoritul este baietel I se taie motul in forma de cruce. Parul, legat cu o fundita sau lipit pe un banut de argint, alaturi de lumanarea de botez, este pastrat ca amintire de catre parinti pana la varsta de 7 ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom cu rod.

Daca sarbatoritul este fetita, I se poate taia motul sau I se poate rupe un colac mare de catre nasa, in semnul crucii, deasupra capului, in patru bucati care, trebuiesc mancate integral pana la sfarsitul petrecerii. Sau se pot practica ambele ritualuri.

Partea de final, cea mai asteptata a momentului, este tavita plina de obiecte din care copilul este invitat sa aleaga. De exemplu, in perioada romana precrestina se punea pamant, carbune, lana, paine si diverse ustensile ale vremii. Astazi punem chei de masina, telefoane mobile, bijuterii, farduri alaturi de icoane, oglinzi, carti, stilouri. Indiferent ce punem, obiectele sunt considerate semne de bogatie si viata indestulata.

fotograf botez bucuresti taierea-motului-ruperea-turtei-2

Taierea Motului

Indiferent de zona in care traim, la tara sau la oras, obiceiuri si traditii sunt multe. Cel mai important este insa ca parintii, copilul, nasii, prietenii sa se simta bine si sa pastreze o amintire frumoasa a acestei petreceri, la restaurant sau acasa la nasi. Noi, echipa Spot Multimedia, am fi onorati si foarte bucurosi sa fotografiem si sa filmam evenimentul, sa fim noi cei care vom crea amintirile de neuitat pentru dumneavoastra!

Licenţa Creative Commons
Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .